2011-02-10

TBR46: Pizzeria Macchina

ラン・イベントを終え、整体を受けに行くまで少し時間があったので有楽町に出てみました。
いつも通らない路地に入ってみると…
After a running event, there was a spare time until an appointment of a chiropractor. I went to Yurakucho and had a little walk near JR Station. Somehow I ended up with a back alley which I don't usually go, then what I found...

なんとマジ窯搭載です。
Mamma mia, the REAL oven is on this van.

(お名前を聞き忘れたので)マッキナさんと呼びますが、オーダーメイドのピアディーナを作ってもらいました。
I forgot to ask his name, so I call him Macchina-san here. I ordered a custom made piadina.
ピアディーナは簡単に言うと2つ折りのミニ・ピザ。2004年、イタリアに滞在した際リミニで地元ティな友人から教えてもらいました。
Piadina is folded mini size pizza. I had my first piadina in Rimini in 2004. A local friend of mine brought me to a local piadina stand.

これはミニ・パン生地をトントンと切っているところ。
He chopped a dough in pieces.

窯に入れて待つことしばし。
Waiting for a bit after he put them in an oven...

ほいほいっとリズミカルに取り出します。
Taking them out in good rhythm.


マッキナさんはイタリア中部〜北部で長い間修行されたそうです。
He's worked from central to northern Italy for a long time.




はい、これがミニ・パン! 
Ta-daa! Here is mini bread!
ピザ生地と同じなのですが、ほっかほかでモッチモチです!
It's same with a dough of pizza. Freshly baked, nicely chewy inside.

こちらはピアディーナ。
Here is piadina.
私はしらすにしてもらいました。これがトマトソースと抜群に合います!
I ordered Whitebait one. It matched well with tomato sauce then I expected!


イベントにもご出張されるマッキナさん。あのイタリア国旗なバンを見かけたら、皆さんアツアツピザを試されてはいかが?
He does catering at event, too. If you saw that Italian coloured van, try his piadina!

この日は元有楽町西武裏手に出店されていました。麹町からは3kmほど。
He opened a shop next to ex-Yurakucho Seibu on that day. About 3km from Koujimachi.