2011-05-27

things: Salty soda


というか、塩つながりでもう1つ。
One more "salt" thing.

石川県の能登で作られた塩を使いこのサイダーは作られているのですが、その塩は「『潮汲み3年、潮まき10年』ともいわれる熟練した技術が必要とされる『揚げ浜式製塩法』」にて製塩されています(販売HPより)。この製塩法は唯一、石川県珠洲(すず)市だけで行われているとか。
This soda is made of salt which is produced at Noto Peninsula, Ishikawa. It's been produced with Agehama-style and they said that it requires "three years for dipping sea water and a decade for splashing it (from official website)". Only Suzu-shi, Ishikawa, has kept this salt making method in Japan.

その製塩法のドキュメンタリー映画「ひとにぎり-奥能登400年の塩-(仮題)を撮っているのが石井かほり監督(右)、そのプロデューサー、ヒバナ・エンタテイメントの木村美砂さん(左)。
Kahori Ishii (right), Director, who shoots documentary film about this salt "Hito nigiri (one grasp), salt of Oku noto in 400 years" and Misa Kimura (left), producer, Hibana Entertainment.
映画のサポーター、塩なかま」も募集中。
They call for "shio nakama (salt friends)" who supports this film.

映画は現在、絶賛編集中だそうです。でき上がりを楽しみ待っています、監督!
They are in the middle of editing a film. Look forward to it, Director!

ところで走った後にコーラを摂取するランナーを多く見かけますけど、この塩サイダーだったら塩分補給もできて一石二鳥では? 
btw, I've met many runners who love coke after their training, so this salty soda would be popular among runners, I think.