2011-11-27

TBR70: Passage à niveau

(自分がグラフィック・デザイナーなら)もっと早く気づくべきだったかも? ロゴが印象に残るパン屋さんは、おいしいパンが多いということ。
I should have noticed (as a graphic designer) that a logo of a bakery is unique and memorable, their breads are also worth to remember.

今日はこの14年間で初めて降り立った、東小金井駅で用事がありました。
I had a friend to meet in Higashi Koganei today, which I got off the first time in this 14 years.

奥様を存じ上げていたのですが、貴重な日曜日にご家族でいらしていただいて感謝、感謝:)いろいろ話をしていてパン・ランの話になり、「あ、おいしいところがあるから!」と連れて行かれたのが隣駅・武蔵境のこちら。
I've known her more than a couple of years. Today she brought husband and princess :-) Lovely to meet you two. We talked about this and that, and then the bread running. "There is some bakery nearby!" They took me to...

Passage à niveau(パサージュ ア ニヴォ)*
東京都武蔵野市境南町1-1-20
8:00~18:00
水曜休
0422-32-2887

* 踏切、という意味だそうです。そう、パン袋に隠れているけど踏切のすぐ横にあるのです。
* Means a level crossing. Yap, they are located right next to it, which is covered with a paper bag.

「いらっしゃ〜い」
"Hello!"

写真を撮ろうと思ったら、急にお店が混んで来て! 
When I was taking pictures, suddenly a couple of patrons came in... I was squeezed out!



はい、プリンセス・サクラが猫バージョンのカスター・メロンとお目見えです。
Our Princess Sakura with custard mellon-pan a le chat :-)
カスター・メロンはショーケースの中から自分で好きな顔が選べるんですよ。
You can take a pick out of many faces which you fancy from a showcase.

カスタードが入っているのですが… ムギュ〜(苦笑)
well, there should be some custard cream was... somewhere!

実は3グレインをお土産にまるごと1本いただいたのに、ご自身のをちぎってわけていただいて。「温かいうちがおいしいから!」。その通りです:)
They gave me a present, three Grains! THANK YOU!! But they torn off theirs and shared it with me! "You gotta have a bite of it while it's warm!" Yes, indeed!

長〜い! パン・ランナーでも3日は持つと思います(笑)。
It should last for a couple of days for even a bread runner... I guess!
3グレインはひまわりの種、亜麻仁、白ゴマです。
Three grains are sunflower seeds, linseed, and white sesame.

JR武蔵境駅からすぐ。
Three steps? from JR Musashi-sakai Sta.

「え、パン・ランナー、走ってないじゃん!」という声に。今日は替わりに朝ジョギング完了!のDurfee一家をご紹介です:)
"Hey, the Bread Runner. You didn't run today!" Well, The Durfee's did a morning jogging for me today ;-p
おいしいパン屋さん情報、ありがとうございました!
Thank you very much for this information and your treat!
ーー
追記:
翌朝です。Durfee一家のお薦め通り、ムシッ!とちぎってマヌカハニーといただきます! (向こうに見えるのは焼き過ぎた焼きバナナ…)
PS:
At breakfast of a following day. I torn 3-grains as The Durfee's recommended and will enjoy with Manuka honey. The black something in the back is burnt banana...

2011-11-26

TBR69: otto pan

天気もよいし、パンもないので(苦笑)、パン・ランに。今日は右膝も調子がいいようです。
Today was a fine day and no bread at home, so I went out for bread running. My right knee is in good moon too (phew!).

不思議な外観の建物を過ぎると…
Passing by an interesting exterior building...

そこはotto(オット)パンだった!
you'd see otto-pan (bread)!

…ごめんなさい、膝の加減を見ながら走ったのでだいぶワープしています。
...sorry, it won't be that close. I paid my full attention to my knee so didn't take many pictures this time.

品川区中延5丁目9-10-107
03-5498-0255
10:00~18:00(完売まで)
月曜第2・第4火曜休

店名の由来は、移転前の祐天寺で「柿八」という家具屋さんの隣だったのと、末広がりで、という意味だそうです。
The reason why they chose a name, otto-pan, is that when they had this bakery in Yutenji, there was a furniture shop called Kaki-hachi (eight) and imply suehirogari (The leg of a kanji of eight is spread toward to the end, which could be seen the future is wide open)

お昼前に行ったのですが、すでに人気のクリームパンは売り切れ…
I went there before noon, but the most popular item, cream-pan (custard in a bread), was sold out.

「売り切れご免」の告知あり。
"The first come, the first served."



選んだのはくるみあんぱん。
I chose walnut an-pan.

うふふ… 餡好きにはたまりません!
So irresistible for an an-lover!

「食べ応えあります!」(公式HPより)。はい! しっかりとありましたよ:)
"It's substantial!" (from official website). Yap, it certainly was!

マロンツイスト。
Mallon twist.


そしてトマトパン。
And tomato bread.
「水を全く使わずにイタリアントマトの水分だけで練り込みました。オレガノの風味が効いて、食事パンとしてもおすすめ。お好みの具材でサンドイッチにも」(公式HPより)。
これは明日のお楽しみ…
"No water added. Just juice of Italian tomato is used. You'd enjoy aroma of oregano and we highly recommend this as a regular bread at meal. You can also try it for sandwiches." (from official website)

往復で5kmくらいでしょうか。
About 5k? round trip.

おまけ。ottoさんを過ぎてすぐ、たいやき屋さんがありました。
PS: Found taiyaki-ya just around a corner from otto-pan.
笑っている鯛焼きは初めてかも。
I've never seen smily taiyaki before.

季節限定かぼちゃプリン。ちゃんとカラメルも入ってる念の入れよう。
Seasonal taste: pumpkin pudding. They didn't miss caramel, wow.

2011-11-20

race: Tanzawa Bokka Ekiden

今日、丹沢ボッカ駅伝競争という大会を知りました。
Just got to known Tanzawa-bokka Ekiden race today.

詳細に入る前に「ボッカ」とは何ぞや? 
これは「歩荷」で、文字通り「運送形態の1種で、背中に荷物を背負って人間が目的地まで直接徒歩で運搬すること」(wikipediaより)。
Before I'm going to details, what is Bokka? Bokka is literally "you carry heavy things on your own back and walk to the final destination by foot." (from wikipedia)

大会ホームページのフォトギャラリーより。
Some puicture from official photo gallery.
What you carry at a race is gravel.


Run with carring gravel or walk...?

このような砂利を背負って…(汗)。(写真はイメージです)
With carrying all those kind of gravels? (Actual gravels' appearance may vary... you'll see!)
この大会で運ばれた砂利などを使い、登山道補修が行われるそうです。
But these gravels carried to the top will be used for repairs trails.


■大会要綱(公式ホームページより)
●競技方法・コース
表丹沢登山口の大倉にある県立秦野戸川公園をスタートし、大倉尾根~堀山~花立までの登山道(全長6187m、標高差1010m)を4区間に分け、1チーム4人で規定の重量の荷物(小石の袋詰め)を背負って1人1区間ずつリレーします。
・1区(2707m)県立秦野戸川公園(290m)~見晴茶屋(標高610m)
・2区(1241m)見晴茶屋(標高610m)~駒止茶屋(標高900m)
・3区(1054m)駒止茶屋(標高900m)~堀山の家(標高950m)
・4区(1185m)堀山の家(標高950m)~花立山荘(標高1300m)

40キロ 18歳以上の男子(男女混成も可)14,000円
B1 20キロ 18歳以上の男子・女子(男女混成も可)14,000円
B3 20キロ 男子高校生(男女混成も可) 6,000円
10キロ 15歳以上の女子 12,000円   
備考:
・規定重量の小石の袋詰は主催側で用意します。   
・Cクラスで高校生のみのチームの参加料は6,000円です。

● Start at the Prefectural Hatano Togawa park. Each team has four members to do ekiden with carrying gravels along a trail from Ookura-Ridge, Horiyama, Hanadate (6187m length, 1010m difference in altitude) is divided into four sections:
• Ward 1 (2707m): Hatano Togawa Prefectural Park (290m) view point Miharashi goya (610m altitude)
• Ward 2 (1241m): from Miharu chaya (610m elevation) to Komadome Chaya (900m altitude)
• Ward 3 (1054m): from Komadome chaya (900m elevation) to Horiyama House (950m altitude)
• Ward 4 (1185m): from Horiyama house (950m elevation) to Hanadate Sanso cavin (1300m altitude)

A category: 40kg men over age 18 (or mixed genders) 14,000 yen
B1 category: 20kg men and women over age 18 (or mixed genders) 14,000 yen
B3 category: 20kg male high school students (6,000 yen for mixed genders
C category: 10kg womens over age 15
NOTES:
• The organizers will prepare for a bag which you carry.
• If a team consists of only high school students at C category, an entry fee would be 6,000 yen.

昔は60kgのカテゴリもあったようですが、一回きりだったようです…
There was 60kg category before, but one time only. No wonder!

歴史はこちら。

毎年6月ごろ開催のようなので、来春ごろが来たらリマインドですかね。
I guess I'd better to bring it again around spring next year since it's held around June every year?

TBR68: Warung roti

先週祝日に行ったパン・ラン。うっかり金土日のみ営業なのを忘れていてリベンジです。
I did The Bread Running on holiday the other week. But that bakery opens only on Friday and weekend. Oops! I came back over the weekend.

小山あたりを抜け…
Passing through Nishi-koyama...
確かこのあたりに…
I think it's around here...
あ、あった!
there it is!

路地に入る前にもこれがあるので大丈夫。
You won't get lost near a bakery where to make a trun.

着きました!
東京都目黒区洗足2-8-27
10:00-18:00
TEL 03-5704-2105
月・火・水・木休

店長の大和田聡子さん。お父様はコユキコムギの開発者、著書リストはこちらで。
Satoko Owada, baker. Her father is a wheat breeder and a developer of Koyuki komugi. A list of her books are here.
「今日は七五三だから、お店もちょっと静かで…」。
"Today is Shichi-Go-San, so here is bit quiet..."

玉ねぎパンと
Onion bread and
待ちきれず写真撮る前にちょっと味見したので端が欠けていますがw
I couldn't wait until taking a picture so the tip of a bread is missing ;-p

森の木の実のパンを選びました。
Nuts of the forest.
特に森の木の実のパン! そのまま、モシャモシャ食べ続けてしまいそうなくらい危険! ご注意ください〜:)
This bread is quite dangerous! You could just keep eating until finishing it!

行って帰ってで10kmくらいかな。