石川県の能登で作られた塩を使いこのサイダーは作られているのですが、その塩は「『潮汲み3年、潮まき10年』ともいわれる熟練した技術が必要とされる『揚げ浜式製塩法』」にて製塩されています(販売HPより)。この製塩法は唯一、石川県珠洲(すず)市だけで行われているとか。
This soda is made of salt which is produced at Noto Peninsula, Ishikawa. It's been produced with Agehama-style and they said that it requires "three years for dipping sea water and a decade for splashing it (from official website)". Only Suzu-shi, Ishikawa, has kept this salt making method in Japan.
その製塩法のドキュメンタリー映画「ひとにぎり-奥能登400年の塩-(仮題)」を撮っているのが石井かほり監督(右)、そのプロデューサー、ヒバナ・エンタテイメントの木村美砂さん(左)。
Kahori Ishii (right), Director, who shoots documentary film about this salt "Hito nigiri (one grasp), salt of Oku noto in 400 years" and Misa Kimura (left), producer, Hibana Entertainment.
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映画は現在、絶賛編集中だそうです。でき上がりを楽しみ待っています、監督!
They are in the middle of editing a film. Look forward to it, Director!
ところで走った後にコーラを摂取するランナーを多く見かけますけど、この塩サイダーだったら塩分補給もできて一石二鳥では?
btw, I've met many runners who love coke after their training, so this salty soda would be popular among runners, I think.